Vänstern: Så kan medarbetare i vården få mer återhämtning

Vänstern: Så kan medarbetare i vården få mer återhämtning

2021-04-07 0 av Peter A Rosén

https://kristdalakanot.se/

LÄNET

Vänsterpartiet i Region Kalmar län vill att regionen, tillsammans med facken, ska se över hur semesterdagstillägg kan växlas mot ledig tid.

Den politiska majoriteten – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna – pekar på juridiska hinder och slår fast att det är praktiskt ogenomförbart.

Vänsterpartiets motion i frågan tas upp i regionfullmäktige nästa vecka.

– Om det inte skulle vara juridiskt genomförbart – hur kan då andra regioner och kommuner ge denna möjlighet till sina medarbetare?

Det undrar Linda Fleetwood (V), som är oppositionsråd i regionen (bilden).

Kommuner som Kalmar, Arjeplog, Göteborg, Nacka, Lidköping och Svedala och regioner som Västerbotten, Region Örebro, Blekinge, Gotland och Västernorrland är några av dem som Region Kalmar län skulle kunna titta på – många av dem har tecknat lokala avtal med de olika fackförbunden för att kunna växla pengar i semesterdagstillägget mot fler lediga dagar, fastslår Vänsterpartiet, som konstaterar att semesterplaneringen alltid är en utmaning för hela hälso- och sjukvården i landet – och att den är ännu större under pandemin.

Vänstern betonar att många medarbetare är i stort behov av återhämtning och sammanhållen ledighet.

”Om vi får igenom vårt och fackens förslag kan medarbetarna byta bort sitt tillägg mot fler lediga dagar. Dagar som ger möjlighet till ledighet och återhämtning och att varje medarbetare själv får välja att utnyttja den möjligheten eller inte”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

ARKIVFOTO

VÄNSTERPARTIET