Träbyggandets helg – en helg i skogens och träets tecken

Träbyggandets helg – en helg i skogens och träets tecken

2021-10-14 Av av Annicka GunnarssonHÖGSBY/OSKARSHAMN

I helgen arrangerar Unika historiska Kalmar län Träbyggandets helg med fokus på träindustrins resa från 1800-talet fram till nu. På programmet står allt från utställningar till stads- och fabriksvandringar samt Bomässa med byggnadsvård och ödehusprojektet Lev din dröm Oskarshamn.

Unika historiska Kalmar län i samverkan med företag och föreningar i Oskarshamns och Högsby kommun bjuder in till en unik resa i träindustrins tecken från 1800-talet fram till nu. Träbyggandets helg arrangeras den kommande helgen, 15-17 oktober.

Gediget program

Under Träbyggandets helg invigs två nya utställningar, ”Spot on–Trähustraditioner i Kalmar län”, med tema skog och trähusproduktion och besökare bjuds in till stads- och fabriksvandringar i Fågelfors, Högsby och Oskarshamn med berättelser om trähusbyggandets hantverk, den värdefulla skogen och trähusindustrins utveckling och förnyelse.

Följ med Fredrik Loberg, journalist och författare, på en 140-årig tidsresa. Vandra längs Bruksgatan i Fågelfors och upplev avgörande händelser för trä- och samhällsbyggandet. Du får även fabriksvisningar hos företagen Attacus
Trästommar och Bitus AB Fågelfors.

Hantverksföretag på Bomässan

Unika historiska Kalmar län deltar med en monter på Bomässan som äger rum på Forum i Oskarshamn på lördag. I montern presenterar hantverksföretag som Fönstermakaren Kristdala och Sulegång Natur- och kulturcentrum sina respektive verksamheter. Du kan också lära dig mer om det spännande arbetet i projektet Lev din dröm Oskarshamn som syftar till att fylla ödehus med nytt liv i form av nya invånare och entreprenörer.

Hela programmet för Träbyggandets helg 15-17 oktober hittar du här!

Foto: Unika historiska Kalmar län/Kalmar läns museum

Dela gärna artikeln: