Svensk Handel: Vaccinationerna får fler att fira Mors dag

Svensk Handel: Vaccinationerna får fler att fira Mors dag

2021-05-26 0 av Högsby-Nytt

SVERIGE

En middag, blommor eller choklad står högst upp på mammornas önskelista inför Mors dag. Den stigande vaccinationsgraden i samhället gör att fler väntas uppmärksamma dagen jämfört med förra året. Svensk Handels undersökning visar att drygt 8 av 10 (86 %) planerar att fira Mors dag på söndag.

I takt med att fler vaccineras mot Covid-19 ges återigen möjligheten att träffa sina nära och kära. Det är en viktig förklaring till att två av tio i år planerar att fira mor i större utsträckning än föregående år då vi befann oss i början av pandemin. Men även sett på några års sikt har intresset för Mors dag ökat när svenska handlare rangordnar olika försäljningstillfällen under året.

”Mors dag är en starkt rotad tradition med över hundra år på nacken. Utöver att det är ett ypperligt tillfälle att visa sin mamma uppskattning är det även en viktig dag för svenska handlare. Många handlare satsar på kampanjer och erbjudanden kopplade till Mors dag”, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

Mors dag får stor uppmärksamhet

Särskilt dagligvaruhandeln uppmärksammar Mors dag. Nästan hälften av dagligvaruhandlarna anger att dagen är viktig för försäljningen vilket gör att det är det femte viktigaste försäljningstillfället under året inom dagligvaruhandeln. Detta märks av då fler än hälften (57 %) kommer att genomföra en särskild Mors dag-kampanj och dessutom ta in särskilda varor till försäljning (55 %).

Även sällanköpsvaruhandeln lägger stor vikt vid dagen. Cirka var fjärde handlare (24 %) planerar att i dekorera sin butik eller hemsida, medan ungefär var tredje (33%) planerar någon form av kampanj.

Choklad och blommor

”Choklad och blommor är vanliga gåvor i samband med Mors dag och för vissa delbranscher i handeln är söndagen en av årets absolut största höjdpunkter. Landets blomsterhandlare laddar för en riktigt stark försäljningsdag på söndag”, säger Johan Davidson.

Mors dag firas söndag den 30 maj.

Foto: Svensk Handel