Stihna Johansson Evertsson: ”Oj, oj, oj – hur ska det här gå?”

Stihna Johansson Evertsson: ”Oj, oj, oj – hur ska det här gå?”

2021-04-03 0 av Peter A Rosén



HÖGSBY

Det var kärleken somt tog västgötatjejen Stihna Johansson Evertsson (C) till Småland och Högsby.

I en längre intervju med vår tidning berättar hon att det var hennes före detta man som drog hit henne.

– Jag var här för första gången runt millennieskiftet. Sedan dröjde det till 2004 innan jag flyttade hit på heltid, säger Stihna Johansson Evertsson, som nu är inne på sitt sjunde år som kommunalråd i Högsby kommun.

”Jag blev en offentlig person när jag köpte Staby Gårdshotell 2014”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C), KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN

Hur var det att komma till Småland för dig som västgöte?

– ”Oj, oj, oj – hur ska det här gå? Kommer den lilla tjejen från det lilla samhället (Sexdrega) i Västergötland att bli lurad?”, tänkte jag. Men jag har inte blivit lurad någon gång än. Mitt engagemang inom politiken och föreningslivet gjorde att jag snabbt fick ett nätverk och kom in i ett sammanhang. Det kändes väldigt positivt.

– Jag blev en offentlig person när jag köpte Staby Gårdshotell 2014. Alla hälsar och är trevliga. Det är något som jag fortfarande värdesätter väldigt mycket. Det är ett kvitto på att man inte kan vara helt hopplös, säger Stihna Johansson Evertsson och skrattar.

Hon kom in i kommunstyrelsen 2007 och sedan har det rullat på rejält inom den politiska världen.

Har du varit centerpartist ända sedan unga år?

– Ja, jag var aktiv i CUF (Centerpartiets ungdomsförbund) i Svenljunga, då jag gick i högstadiet. Sedan var jag förtroendevald, på alla nivåer, i LRF (Lantbrukarnas riksförbund) under flera år. Både lokalt, regionalt och nationellt. Men jag slutade när jag skaffade mitt andra barn. Då blev det lite för pyssligt att resa till Stockholm.

Var det självklart att välja Centerpartiet?

– Jag hade nog funderingar på huruvida jag var moderat eller centerpartist. Det var lite flytande i början. Men om jag var borgerlig eller inte har jag aldrig haft några större funderingar kring. Det har känts tydligt att jag har en borgerlig hemvist rent ideologiskt.

– Jag har varit egenföretagare ända sedan jag var 18 år. Så företagsfrågor och näringslivsfrågor, förenklingsarbete, äganderätten och sådana frågor har varit intressantast för mig. Och där har alltid Moderaterna och Centerpartiet haft en inriktning som passar mig.

Vad började du med som egenföretagare?

– Det var ett kafé och en restaurang vid Torpa stenhus i Västergötland (en medeltidsborg i Länghems socken, ett par mil öster om Borås) som jag startade tillsammans med min mamma.

– Vi serverade kaffe och mat till besökare.

I dag driver alltså Stihna Johansson Evertsson Staby Gårdshotell, där hon har två heltidsanställda – men hon har dessutom kvar ett engagemang i Västergötland.

– Jag äger min föräldragård sedan tio år tillbaka. Så jag är lite skogsbonde också.

Då har du hjälp i Västergötland?

– Ja, min pappa bor på fastigheten och är daglig förvaltare av den.

Hur vill du summera tiden som kommunstyrelsens ordförande så här långt?

– Det är stora saker som har präglat den tiden. Först hade vi en flyktingvåg och sedan kom coronapandemin.

– Det blir aldrig långtråkigt – det är alltid nya utmaningar att bita i.

För dem som inte är så insatta – kan du beskriva hur en vanlig dag ser ut för dig som kommunalråd?

– Mycket handlar om att läsa in material – för att kunna ta beslut. Det gäller att hänga med både i vad medier skriver och om att läsa olika sorters underlag inför möten. Det brukar bli på morgonkvisten innan jag landar på jobbet. Sedan handlar det också om att hänga med på mejlen och numera är det ju inte fysiska möten, utan digitala möten. Jag ska också hinna i kapp och prata med olika personer som har försökt få tag på mig. Både andra politiker och invånare.

– På kvällarna blir det mycket partiarbete.

Du går upp tidigt, med andra ord?

– Ja. Har jag inte hunnit med att läsa det jag ska för att kunna vara påläst inför ett möte, så går jag upp klockan 5 och läser på. Är jag i kapp, så börjar inte arbetsdagen förrän vid 7.

Det blir sena kvällar också?

– Ja, nu tycker alla att det är så lätt att ha möten – och nu är vi inne i årsmötessäsongen. Vissa veckor är faktiskt alla kvällar upptagna med olika verksamhetsmöten och årsstämmor. Det är allt från Studieförbundet Vuxenskolan till partiet och Länsförsäkringar och Lions, exempelvis.

Det blir inte mycket sömn…

– Nej, men det är roligt. Jag tycker om att jobba. Men mina barn protesterar lite ibland.

– Men det är viktigt att sköta om sig så här års, så att man orkar. Jag försöker träna eller ägna mig åt någon form av fysisk aktivitet. Det är lite pyssligt – men vi gör vårt bästa och försöker få det till familjeaktiviteter. Vi cyklar, promenerar eller åker skidor. Det är jätteviktigt både för den mentala och fysiska hälsan att komma ut och röra på sig någon timme per dag.

– Det brukar bli mellan klockan 17 och 18 – och man ska helst hinna äta också.

Det låter hektiskt…

– Ja, vårarna är extra hektiska, i och med alla årsmöten. Och att man har svårt att tacka nej till det. Det är viktigt att Högsby är med. Därför försöker jag engagera mig på många olika plan.

Ja, du är ju även ordförande för Centerpartiet på länsnivå…

– Ja, och där försöker vi ha avstämningsmöten på kvällarna – för det hinner man inte under arbetsdagen.

– Jag är även styrelsemedlem i partiet på lokal nivå.

– Jag är dessutom vice ordförande i kommunförbundet. Där var jag ordförande under mandatperiodens två första år. Nu har jag och Andreas Erlandsson (socialdemokraten och Högsbysonen som är kommunalråd i Oskarshamn) bytt plats med varandra.

Om vi går över till sakpolitiken. Vilken är den viktigaste frågan just nu för Högsby kommun?

– På kort sikt handlar det väldigt mycket om att hålla ned coronasmittan. Att vi beter oss på ett förnuftigt sätt.

– På lång sikt handlar det om att behålla invånare, så att vi kan ha en bra verksamhet. Att krympa som kommun gör ont. Det leder till att man blir tvungen att genomföra åtstramningar och det tycker inte någon om.

Apropå neddragningar – nu måste ni titta på det här med skolorna igen. Vad vill du säga om det? Finns det en risk för att ni måste lägga ned någonstans?

– Det hänger på att vi lyckas ha kvar barnfamiljer och få hit barnfamiljer. Vi kan inte ha tomma skolor. Det är avgörande att vi fortsätter att ha ett gott elevunderlag.

Ni ska utreda skolfrågan på djupet nu?

– Ja. Underlaget såg ganska gott ut tidigare – men nu försvinner asylbarnen. Och på vissa skolor har det ganska stor betydelse. Vi måste utvärdera frågan löpande.

– Sedan vet vi inte om det går att få in nya barnfamiljer i lägenheterna, som det handlar om företrädesvis.

– Får vi hit andra barnfamiljer, ja, då blir det lättare att ha kvar skolorna. Får vi inte det, ja, då blir det svårare. Men det finns ingen ambition från alliansens sida att göra något åt skolstrukturen om det inte är absolut nödvändigt.

I sådana fall ligger det en bit framåt i tiden?

– Ja, det gör det hur eller hur. Nu är vi inne i en fas där vi mest tittar på tryggheten och säkerheten när det gäller smittspridningen.

Hur fungerar samarbetet med alliansvännerna i Moderaterna och Kristdemokraterna?

– För det mesta bra. Vi är egna partier – och framför allt är vi egna individer. Vi försöker vara lyhörda hela tiden. Det är viktigt.

I fullmäktige har Socialdemokraterna 12 platser, Vänsterpartiet har 1 mandat, Sverigedemokraterna 8, Centerpartiet 7, Moderaterna 4 och Kristdemokraterna 3.

Den borgerliga alliansen har således 14 mandat. Vänsterblocket har 13 – och Sverigedemokraterna är vågmästare med sina åtta platser.

Hur fungerar det hos er – har ni passivt stöd av Sverigedemokraterna eller har ni budgetdiskussioner med dem?

– En praxis, sedan tidigare, är att det största blocket lägger sina förslag och de som är vågmästare har möjlighet att avgöra frågan. Vill inte vågmästarna vara passivt stödjande, så ska de lägga ned sina röster. Det har de i huvudsak gjort under den här mandatperioden.

– Oftast får vi igenom våra förslag med våra egna röster.

– Men det händer att SD röstar med S och V. Och det finns exempel där SD röstar med oss.

Det mesta som kan hända, med politiska vildar och så vidare, har hänt inom kommunpolitiken i Högsby, konstaterar Stihna Johansson Evertsson.

– Men det gör jobbet lite extra spännande, säger hon.

Centerpartiet och Socialdemokraterna samarbetar både på riks- och regionnivå. Skulle det kunna bli aktuellt även i Högsby kommun?

– Det beror helt och hållet på valutgången i nästa val. Rent matematiskt så går det inte att styra som vi gör i dag. Men det gör vi ändå. Det har fungerat relativt bra. Jag kan säga att jag tror mindre på den här modellen nationellt. Därför var Januariöverenskommelsen (den så kallade Jöken) viktig.

– Problemet med vårt upplägg i kommunen är att det är oförutsägbart – man får ha rätt mycket is i magen som politiker. Det är kanske inte ansvarsfullt att göra så på nationell nivå.

Men ni förhandlar inte med Sverigedemokraterna innan ni går fram med ett förslag?

– Nej, vi informerar om våra förslag – men vi förhandlar inte.

Socialdemokraterna fick 32,95 procent i fullmäktigevalet 2018 – Sverigedemokraterna landade på 22,41 och Centerpartiet fick 20,11.

Moderaterna fick 10,93, Kristdemokraterna 9,02 och Vänsterpartiet 3,35 (Liberalerna och Miljöpartiet står utan mandat i Högsby kommun).

Hur tänker du kring möjligheterna att kunna ta tillbaka röster från Sverigedemokraterna?

– Jag tror att Socialdemokraterna förlorade mer till Sverigedemokraterna än vad alliansblocket gjorde. Men det är klart att vi väldigt gärna vill ta tillbaka röster. Givet de socioekonomiska faktorerna som vi har i kommunen, så talar dock inte statistiken till vår fördel.

– Men det betyder ju inte att vi inte kommer att försöka. Utan snarare tvärtom. Vi kommer att engagera oss väldigt mycket.

Har du någon fundering kring varför Sverigedemokraterna har blivit så stora i Högsby kommun?

– Det var säkert så att vårt höga flyktingmottagande spelade in.

”Ibland verkar det som att det är extra roligt att jävlas lite med mig. Men jag tar det. Jag tycker att det fungerar bra. Jag har inte haft några problem med det”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON

Hur är det att vara kvinna på en topposition inom politiken? Är du extra utsatt?

– Ibland verkar det som att det är extra roligt att jävlas lite med mig. Men jag tar det. Jag tycker att det fungerar bra. Jag har inte haft några problem med det.

– Jag kan rekommendera kvinnor att ta det här uppdraget.

Faktum är att Stihna Johansson Evertsson är den tredje kvinnan på posten som kommunstyrelsens ordförande i Högsby kommun.

Solweigh Ekh (S) var först ut – och sedan kom Ewa Engdahl (C).

Det kan jämföras med grannkommunerna Oskarshamn och Mönsterås, som aldrig har haft en kvinna på kommunalrådsposten.

Kulturen är således lite bättre i Högsby kommun…

– Så måste det vara. Högsby är lite bättre, säger Stihna Johansson Evertsson och skrattar.

Men hon betonar att det dessutom är viktigt att titta på stegen under högstanivån.

– Det är en sak att bli kommunstyrelseordförande. Det kan bara en person bli. Men vilken bredd har man att ta ifrån? Är det jämställt i kommunstyrelsen och fullmäktige? Klarar man det åtagandet, ja, då blir det lättare. Det är vi också ganska bra på här.

– Då blir det också mer sannolikt att man faktiskt får fram en toppkandidat.

Stihna Johansson Evertsson berättar att hon vid ett tillfälle pratade med en person som befarar att kvinnor är för känsliga för att klara av kommunalrådsuppdraget.

– Jag svarade att jag tror att det snarare är tvärtom. Vi som har burit barn i magen är vana vid att känna efter. Det ska kännas bra i magen. Ett tänkande som ger oss en fördel i en ledarposition.

Ja, och Centerpartiet var först ut med en kvinnlig partiledare i Sverige (Karin Söder, 1985–1987).

– Ja, hon är min stora förebild. Hon kramade mig på stämman i Borås när jag var liten. Hon sa att jag var framtiden. Min mamma var med och engagerade den stämman – och Karin Söder var väldigt noga med att tacka alla funktionärer.

– Hon var också mån om att prata till mig, trots att jag bara var 8 år eller något sådant.

Siktar du på en mandatperiod till som kommunalråd, efter valet 2022, om ni får förtroendet av väljarna?

– Pass.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som politiker?

– Jag hoppas att jag uppfattas som både inkluderande och nytänkande – men det vet man inte. Så vill jag vara i alla fall.

Hur vill du beskriva dig som människa – som privatperson?

– Jag tror att jag är ganska privat. Jag tycker om att vara för mig själv. Jag är väldigt social på olika möten – men när jag väl är innanför min egen dörr så är jag hemmakär och familjekär.

Personligt / Stihna Johansson Evertsson

Ålder: 44 år.

Född i: Sexdrega i Svenljunga kommun i Västra Götalands län i Västergötland.

Bor i: Högsby.

Familj: Sambo, två egna barn och två bonusbarn.

Gör: Är kommunalråd i Högsby kommun – samt egenföretagare (driver Staby Gårdshotell i Högsby) och skogsbonde (äger familjegården i Västergötland).

Fritidsintressen: Cykla och åka skidor, med mera. ”Och vi har köpt en husvagn, så vi försöker komma ut i naturen.”

”Tycker om att se olika världsdelar, men det är ju inte möjligt för närvarande på grund av pandemin.”

FOTO

PETER A ROSÉN