Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så förbättras primärvården i Högsby

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

HÖGSBY

En toppmodern hälsocentral ska byggas i centrala Högsby. Om allt går enligt planerna kommer den att vara klar i oktober 2022.

Det rör sig om en satsning på 82 miljoner kronor.

Regionrådet Yvonne Hagberg (S) – som bor i Högsby kommun – berättade om den nya hälsocentralen på måndagskvällens digitala fullmäktigemöte.

Folktandvården och distriktsrehabiliteringen kommer också att finnas i den nya byggnaden, vilket naturligtvis ger samordningsvinster.

”Det känns jätteroligt att kunna presentera den här hälsocentralen”

YVONNE HAGBERG (S), REGIONRÅD

– Det känns jätteroligt att kunna presentera den här hälsocentralen, som i huvudsak kommer att byggas i trä. Den kommer att ha sedumtak och man kommer att ha solpaneler som en del av energiförsörjningen. Man kopplar också upp sig på kommunens fjärrvärmenät, sa Yvonne Hagberg, som kunde konstatera att den nya hälsocentralen kommer att ha en hög miljöklassificering.

”Blir framgångsrikt”

– Det här blir framgångsrikt, tror jag. Det kommer att bli lättare att rekrytera medarbetare till Högsby. Vi har en hel del vårdcentraler i länet som byggdes under 50- och 60-talen – och på en hel del platser har vi byggt nya hälsocentraler. Och nu är det Högsbys tur. De lokalerna vi har i dag är inte ändamålsenliga för dagens primärvård.

Den nya hälsocentralen kommer att vara optimal för alla – både medarbetare och patienter, fastslog Yvonne Hagberg.

Under måndagskvällens fullmäktigemöte i Högsby kommun hade dessutom Kristdemokraterna, på det lokala planet, tagit initiativ till ett möte mellan läkarna och politikerna.

Den nya verksamhetschefen vid hälsocentralen i Högsby, allmänläkaren Susanna Althini, och läkaren Sanna Neselius var inbjudna.

Det var ett intressant samtal, där alla var överens om hur viktigt det är att hälsocentralen och kommunen samarbetar på det förebyggande planet och ger förutsättningar för kommuninvånarna att leva hälsosammare.

”Hälsofrämjande är ett nyckelord för mig”

SUSANNA ALTHINI, VERKSAMHETSCHEF VID HÄLSOCENTRALEN I HÖGSBY

– Hälsofrämjande är ett nyckelord för mig – vilket ligger i linje med Region Kalmar läns ambitioner. Högsby är en spännande kontext. Jag har fått ett jättefint välkomnande och bemötande – både på hälsocentralen och i kommunen. Det är fantastiskt roligt att jobba på den här hälsocentralen. Det är ett jättekompetent gäng som jobbar där, sa Susanna Althini, som började jobba som verksamhetschef vid årsskiftet.

– Min förhoppning är att kunna bidra i rekryteringen av fasta läkare. Och det var ju den första fasta läkaren, Sanna Neselius, som uppmärksammade mig på den här tjänsten. Nu har vi hunnit jobba ihop några månader.

Susanna Althini har haft bra samtal med kommunen.

– Förra veckan låg vårt fokus på psykiatrin. Vi knöt kontakter med den psykiatriska mottagningen i Oskarshamn – och nu har vi en psykiater som har lovat att återkomma till oss och hjälpa kommuninvånarna i Högsby med de psykiatriska frågeställningarna.

– Vi har också diskuterat med olika instanser i kommunen, för att kunna samverka när det gäller den psykiska hälsan, sa Susanna Althini.

Sanna Neselius har jobbat på hälsocentralen i Högsby i drygt ett år.

Hon är ortoped i grunden och har varit överläkare på ortopeden på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Jättekul”

– Jag blev hitlockad. Och det är jättekul att arbeta i Högsby. Just nu utbildar jag mig till dubbelspecialist – jag har ett år kvar, sedan är jag både allmänspecialist och ortoped.

– På hälsocentralen jobbar vi med att bota patienter som är sjuka. Men det är också viktigt att kommunen arbetar hälsobefrämjande – då blir vi en enhet som samarbetar. Då får vi den bästa fysiska och psykiska hälsan. Det tråkiga med Högsby är att den ekonomiska spiralen befinner sig i en nedåtgående trend. Då blir det lätt att man tänker att man måste spara.

”Jag tänker att man exempelvis kan satsa på att bygga en ishall eller en simhall. En plats där människor i olika åldrar kan utöva fysisk aktivitet”

SANNA NESELIUS, LÄKARE

– Men det är inte så bra om vi ska främja psykisk och fysisk hälsa. Egentligen borde vi krama ur de sista stålarna och satsa på saker som gör att vi kan få Högsby på fötter. Jag tänker att man exempelvis kan satsa på att bygga en ishall eller en simhall. En plats där människor i olika åldrar kan utöva fysisk aktivitet.

Det är inte bara den fysiska och psykiska hälsan som främjas av en sådan satsning, betonade Sanna Neselius.

– Det kan också leda till att barnfamiljer bestämmer sig för att flytta till Högsby kommun. ”Här finns allt – med en fantastisk vårdcentral och jätteduktiga läkare. Och vi har en fin skola och här finns alla fritidsaktiviteter för barnen”, tänker de. Kanske tänker de att det då är värt att bo här och pendla till jobbet, sa Sanna Neselius.

”Viktig funktion”

Heléne Danielsson (KD) tackade Sanna Neselius och Susanna Althini.

Heléne Danielsson hoppas också att avstämningen med hälsocentralen ska återkomma regelbundet – åtminstone en gång per år.

– Hälsocentralen är en viktig funktion för kommunens invånare. Jag hoppas också att fler läkare kan rekryteras, så att man känner trygghet när man besöker hälsocentralen – och att man kan ha kontinuitet, sa hon.

ARKIVFOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS