RECEPT: Rulltårta med frisk smak av citron

RECEPT: Rulltårta med frisk smak av citron

2021-06-19 0 av Birgittas Café



SOMMARRECEPT

Under hela sommaren kommer vi att presentera härliga recept varje vecka i ett samarbete med Birgitta’s Café i Björkshult utanför Högsby. Baka och njut av något gott!

De varma sommardagarna, där du helst vill spendera hela dagen vid sjön, är äntligen här. Vi försöker vara ute så mycket som möjligt för att njuta av varje solstråle. Endast de mest nödvändiga sakerna görs inomhus. Men en ljuvlig kaka är ett måste till kaffet.

Idag får du ett gott, snabbt och sommarlätt recept från oss, som är en klar favorit i vår familj under varma sommardagar. Den milda citronnoten smakar somrigt frisk.

Rulltårta med citron

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker (plus cirka 1/2 dl extra)
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 glas lemon curd
  • 200g mascarpone
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader varmluft (lite högre när du har vanlig ugn)
  2. Vispa ägg, vaniljsocker och socker vitt och pösigt.
  3. Sikta ner vetemjöl och bakpulver och blanda allt försiktigt med en slickepott.
  4. Klä en bakplåt med papper och fördela smeten jämn på plåten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5–10 minuter (tills den blir gyllenbrun)
  6. Gör i ordning ett bakplåtspapper där du strör ut strösocker (cirka 1/2 dl).
  7. När kakan är färdig lyfter du den i bakplåtspappret och vänder den upp och ner på det sockerfyllda bakplåtspappret. Låt svalna.
  8. Vispa tillsammans Mascarpone, vispgrädde och ½ dl lemon curd tills det blir fluffigt.
  9. När kakan har svalnat bre du den med ca. 1 dl lemon curd.
  10. Fördela krämen jämnt på kakan. Rulla försiktig ihop tårtan.
  11. Dekorera med grädde, ekologiska citronskivor och citronmeliss.