Polisens nya e-tjänst: Enklare att skapa trygg verksamhet för barn och unga

Polisens nya e-tjänst: Enklare att skapa trygg verksamhet för barn och unga

2021-10-15 Av av Annicka GunnarssonSVERIGE

Polisen tar årligen emot uppemot 800 000 begäran om registerutdrag till arbetsgivare men även till föreningar där ideella arbetar med barn och ungdomar. För att underlätta arbetet har polisen har nyligen lanserat en ny e-tjänst där du själv kan begära ett utdrag ur belastningsregistret.

Om du kommer i kontakt med barn och ungdomar i ditt arbete eller genom ett föreningsengagemang så har din arbetsgivare eller förening har rättighet – och i vissa fall skyldighet – att be dig om ett utdrag ur belastningsregistret.

”Detta är en viktig brottsförebyggande åtgärd för att skapa trygga och säkra miljöer för våra unga”, skriver polisen i ett inlägg på sina sociala medier.

800 000 registerutdrag per år

Polisen tar emot ungefär 800 000 begäran om registerutdrag varje år och för att underlätta arbetet har polisen nyligen lanserat en e-tjänst där du själv med hjälp av e-legitimering, exempelvis Bank-ID, enkelt begär utdrag ur belastningsregistret. Det är enklare för dig som person och effektivare för polisens handläggare.

Trygg verksamhet för barn och ungdomar

Du som privatperson kan begära ett registerutdrag inför en anställning i exempelvis för-, grund- och gymnasieskola, fritidshem, LSS-verksamhet eller HVB-hem. Du som är engagerad i en idrotts- eller fritidsförening uppmanas se över vilka rutiner har ni för att skapa en trygg verksamhet för barn och ungdomar.

”Som förening har ni rätt att ta del av utdrag ur belastningsregistret från de som får eller har uppdrag hos er och där kommer i kontakt med barn och ungdomar”, avslutar polisen.

FAKTA / BELASTNINGSREGISTRET

Belastningsregistret och misstankeregistret innehåller uppgifter om du är skäligen misstänkt eller har fått påföljder för brott. Du begär utdrag ur belastningsregistret om du till exempel ska arbeta med barn inom skola, förskola eller LSS-verksamhet.

Foto: Fotoakuten

Dela gärna artikeln: