Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Ny möjlig orsak till hypofystumörer”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Daniel Bengtsson, överläkare vid medicinkliniken på länssjukhuset och doktorand vid Linköpings universitet, disputerade den 14 maj”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

– I min avhandling undersökte jag bland annat effekten av cellgiftet temozolomid på aggressiva hypofystumörer, säger han.

”Hypofysen producerar hormoner och är ett livsnödvändigt organ. Ungefär var tusende person har en tumör i hypofysen. Denna är i de allra flesta fall godartad och växer mycket långsamt. Ett fåtal tumörer växer mer aggressivt. Mot dessa tumörer har det saknats bra behandlingar och prognosen för patienterna har därför varit dålig”, skriver regionen.

”Aggressiva tumörer i hypofysen är de som fortsatt växa trots behandling med upprepade operationer, strålning och hormondämpande läkemedel. Vår studie visade att cellgiftet temozolomid hade effekt på cirka hälften av dessa svårbehandlade tumörer”

DANIEL BENGTSSON, ÖVERLÄKARE VID MEDICINKLINIKEN PÅ LÄNSSJUKHUSET OCH DOKTORAND VID LINKÖPINGS UNIVERSITET

– Aggressiva tumörer i hypofysen är de som fortsatt växa trots behandling med upprepade operationer, strålning och hormondämpande läkemedel. Vår studie visade att cellgiftet temozolomid hade effekt på cirka hälften av dessa svårbehandlade tumörer, säger Daniel Bengtsson. 

”Tumörer med lågt innehåll av DNA-reparations-proteinet MGMT (O6-metyl-guanin-DNA-metyltransferas) svarade bättre på behandlingen. Detta fynd kan användas för att förutse vilka patienter som har störst chans att få effekt av behandlingen. Resultaten har bidragit till nya internationella riktlinjer.”

”Negativa effekter”

– I en annan studie i avhandlingen fann vi att ärftliga mutationer i gener som styr DNA-reparation kan vara en ny möjlig orsak till hypofystumörer.

”Avhandlingen undersökte även Cushings sjukdom som är en typ av hypofystumör som kan ge svåra symtom på grund av överproduktion av hormonet kortisol. Även efter operation av tumören, då kortisolvärden blivit normala, såg man att patienterna hade en högre dödlighet. De använde mer antidepressiva läkemedel och fler dog i hjärt-/kärlsjukdomar och infektioner jämfört med kontrollgruppen”, skriver regionen.

– Det talar för att det finns kvar negativa effekter av tidigare överskott av kortisol. Förhoppningsvis kan dessa fynd öka förståelsen för hur Cushings sjukdom yttrar sig och på sikt öka livskvalitén och överlevnaden hos dessa patienter.

FOTO: REGION KALMAR LÄN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS