Lördagskrönikan: ”Dubbla budskap – jag fattar ingenting – är det jag som är ding?”

Lördagskrönikan: ”Dubbla budskap – jag fattar ingenting – är det jag som är ding?”

2021-02-20 0 av Thomas Wennerklint
LÖRDAGSKRÖNIKAN

Jaha, lagom till sportlovet har vintern bestämt sig för att dra sig tillbaka.

Termometern visar plusgrader och nästa vecka kan temperaturen till och med komma upp i nästan tvåsiffrigt.

Nu kan man ju alltid åka till fjällen om man vill förlusta sig med vinteraktiviteter och det är det ju många som gör.

”Tradition”

Hörde en intervju med en familj som skulle till fjällen för ”det är en tradition vi har i familjen”.

Jo, det tror jag säkert. Jag och barnen har som tradition att besöka min mamma varje jul.

Fast det är ju inte lätt att hänga med i svängarna kring rekommendationer och restriktioner.

Samtidigt som FHM inte avråder från fjällresor så länge man umgås i sin ”bubbla” och är försiktig så uttrycker de olika regionernas smittskyddsansvariga stor oro för ökad smittspridning efter lovet, kanske med den nya virusvarianten, och tycker att folk ska stanna hemma.

Motsägelsefullt.

Och är det så lätt att ta rekommendationer och restriktioner på allvar, med tanke på de tvetydiga signaler som kommer från myndighetshåll.

Det presenteras lättnader i restriktioner för kulturen och skolorna ska återgå till närundervisning i högre utsträckning (Hur är det nu med barn och ungdomar? Smittar de eller inte, blir de sjuka?) samtidigt som oron växer för en tredje våg och man aviserar att det kan bli aktuellt med att stänga ner samhället än mer.

”Skört läge”

Det här kunde vi läsa i Aftonbladet den 19/2: ”Öppnar för nya restriktioner: ”Skört läge” Med ökad smittspridning och risk för en tredje våg höjde Stefan Löfven i går ett varningens finger inför sportlovet. Han öppnade för nya restriktioner om de nuvarande inte räcker. Sverige befinner sig i ett skört läge, sa statsministern.”

Pratar ansvariga med varandra överhuvudtaget?

Här är en textrad från en låt av bandet Fiendens musik:

”Dubbla budskap – jag fattar ingenting, dubbla budskap – är det jag som är ding?”

Kanske inte det mest intellektuella man har hört, men jag tycker den beskriver Sveriges nuvarande Coronastrategi, eller avsaknad av densamma, rätt bra.

Myndigheterna har lämnat över mycket av ansvaret på den enskilde individen och jag har alltid trott att vi svenskar är ett folk med ganska bra koll på tillvaron, men vi är nog varken bättre eller sämre än något annat folk i andra delar av världen.

Vissa har koll och tänker sig för, andra gör det inte. Det är bara att se sig omkring i matbutikerna när man handlar.

”Bristande förståelse”

Länsstyrelsen uttryckte det så här i sin lägesrapport 17/2: ”det finns en bristande förståelse hos delar av allmänheten om det personliga ansvaret för att minska smittspridningen”. (Oskarshamns-Nytt 17/2)

Många tar alltså inte rekommendationerna på allvar eller så har man helt enkelt tröttnat. Kanske myndigheterna skulle ha tagit i hårdare.

Efter sportlovet är det meningen att högstadieskolorna i Mönsterås helt ska återgå till närundervisning, gymnasiet gör det delvis.

Jag hoppas att det håller, men frågan är vad som händer när alla sportlovsfirare kommer hem igen. Redan nu ser det ju illa ut, ni har ju kunnat följa rubrikerna i ON:

17/2: ”Avdelningen Östan på Ljungnässkolan i Mönsterås stängs”

18/2: ”Fem nya bekräftade Corona-fall i Mönsterås kommun”

18/2: ”Ljungnässkolan stänger för alla årskurser” – Fler fall av Covid-19 konstateras bland personal och elever, nio fall bland personal.”

Det här gäller ju naturligtvis inte bara vårt närområde, det finns liknande rubriker från hela landet. Även om smittspridningen ena dagen minskar i någon del av landet, blossar den upp på flera håll någon annanstans dagen efter.

”Inte proaktiva”

Här är ett exempel från Helsingborgs Dagblad: ”Omfattande smitta på ytterligare två äldreboenden i Helsingborg – flera döda: Pandemin fortsätter att skörda dödsoffer på Helsingborgs äldreboenden. HD kan nu berätta att Vardagas boende Pålsjö park har haft en omfattande smittspridning.
På två månader har minst 13 personer avlidit – en klar överdödlighet.
På Kungshults äldreboende har nio avlidit under samma period. Facket berättar att de får vänta tre veckor på ett möte med ansvariga chefer när de slår larm.”

Den sista meningen är intressant: Man agerar inte i förväg utan bara reagerar på det som händer. Detta har också varit genomgående för landets strategi. Vi har inte varit speciellt proaktiva.

Men det är lätt att kritisera valda strategier när man sitter med facit i hand.

Anders Tegnell med flera har betalt för att ta beslut och det ansvaret har de tagit.

”Ta hand om varandra”

De tog beslut som de trodde på utifrån den fakta de hade – att det sedan var fel beslut, ja då får man väl lära sig av misstagen. Kritik ska man ha men folk som hånar, hotar och kränker Tegnell och kompani borde tänka till lite.

Nu fortsätter vi att tänka på varandra, hålla ut och hålla avstånd.

Ta hand om varandra!

Thomas