Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lördagskrönikan: ”Det räcker nu”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Så kom den då äntligen.

Värmen!

Som vi har längtat.

Kanske mer i år än annars.

Det var en ren njutning att dra igång gräsklipparen igen och köra en premiärtur över tomten.

Med tanke på regnet som kom förra veckan och värmen som nu följde så var det verkligen dags för en trimning.

”Det är härligt att se folk ute i sina trädgårdar igen och man möter alltfler flanörer under sina promenader, så jo –  det blir sommar i år också, trots Corona”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Det är härligt att se folk ute i sina trädgårdar igen och man möter alltfler flanörer under sina promenader, så jo –  det blir sommar i år också, trots Corona.

I veckan kom ju också det väntade beskedet att restriktionerna förlängs, i vårt län kvarstår dessutom de skärpta restriktionerna.

För tidigt att slappna av

Smittspridningsläget är helt enkelt fortfarande för allvarligt, det är för tidigt att slappna av.

Men samtidigt som man håller fast vid restriktionerna så aviseras lättnader från den 1 juni.

Det är bara lite mer än två veckor dit.

Bland annat kommer upp till 500 personer få delta på utomhusevenemang och krogarna kommer att få servera alkohol till 22.00 och hålla öppet till 22.30.

Folkhälsomyndigheten hoppas naturligtvis att smittspridningen ska minska lika mycket som förra sommaren och nu kanske ännu mer när vaccinationstäckningen och den naturliga immuniteten bland befolkningen ökar.

För tidigt?

Är det för tidigt?

Jag är nog av den uppfattningen, trots att jag var en av dem som för ett år sedan trodde att det skulle vara över ganska fort.

Den numera välkände Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, tror inte att sommarens smittspridning kommer att likna förra årets.

Han anser att Sverige bör vänta till mitten av sommaren med att lätta på restriktionerna.

Han pekar på att det var mer klustersmittor förra året, men nu är viruset mer spritt i befolkningen och dessutom drivs smittan främst av yngre personer som inte är aktuella för vaccination.

Tar fart igen?

Björn Olsen tror att vi kommer får tampas med det här över sommaren och att det därför också mycket väl kan bli så att det tar fart igen till hösten.

Men varför tar man då ett sådant beslut?

Naturligtvis så finns det politiska orsaker, myndigheterna är under hård press från olika håll.

Dessutom är ju folk i allmänhet väldigt less på situationen, det är ju ingen som vill ha hårda restriktioner under sommaren.

”Men, för att citera Björn Olsen: ”Samtidigt är smittspridningen hög i Sverige. Vi måste vara väldigt, väldigt försiktiga.”

Men, för att citera Björn Olsen:

”Samtidigt är smittspridningen hög i Sverige. Vi måste vara väldigt, väldigt försiktiga.”

Klarar vi av att vara försiktiga?

Som jag skrivit i tidigare krönikor så trodde jag att vi kunde det, men jag har tyvärr fått ändra uppfattning med tiden. När restriktionerna blir vardag så är de också lättare att glömma bort.

I början av pandemin var det också som att man tycket att det var lite ”spännande” att ha nya regler att förhålla sig till, men nu verkar man inte orka ”hålla i och hålla ut”.

Riskerar att bli värre

Självklart vill man ge människor hopp, men om vi tittar på hur folk har reagerat på tidigare tal om lättnader så riskerar det hela, precis som Björn Olsen befarar, att bli värre igen,

Många verkar helt plötsligt glömma bort personligt ansvar – se bara hur det blev när det inte längre var uttryckligen förbjudet att åka till fjällen – jo, då skulle alla dit för det är minsann ”Tradition.”

Och nu måste alla åka utomlands. Det är ju en strykande åtgång på resor. Varför?

Å andra sidan kommer det att vara knökfullt i våra svenska semesterparadis också. Öland ska man nog hålla sig ifrån i juni och juli.

Såg på nyheterna för ett tag sedan att de flesta boenden på Österlen redan är fullbokade. Rekordtidigt. Dit ska jag inte heller åka i år.

Slagsmål om P-platser

Det lär bli samma kaos vid badplatsernas parkeringar i år som förra året. Folk tog gladeligen P-böter på 600 koronor, det var billigt för en dags bad. Som någon hade sagt: ”Vi betalade 600 kr igår, 600 idag och det blir 600 imorgon, men det är det värt”. På en del håll blev det till och med slagsmål om P-platser.

Nä, jag håller mig nog hemmavid. Det finns massor att upptäcka på nära håll och kan man undvika de värsta folksamlingarna är jag tacksam.

Sedan får man hoppas att sommarens festande hemmavid eller i parker och på stränder sköts snyggt och att uteserveringar håller koll på avstånd och antal människor.

Om nu värmen ger oss lite hjälp på traven med viruset gäller det att vi tänker på vad vi gör, annars är risken nog stor att vi får en våg till några veckor efter skolstarten i augusti.

”Jag har verkligen inte lust med ett år till av detta hattande mellan distans- och närundervisning”

Jag har verkligen inte lust med ett år till av detta hattande mellan distans- och närundervisning. Det räcker nu.

Visst är det tråkigt för eleverna att ha distansundervisning, men vi skulle ha stängt skolorna tidigare och också gett fasen i att öppna. Istället har vi fått en stor smittspridning bland unga som naturligtvis också drabbat skolpersonal.

Nä, hanteringen av skolan har varit ytterst märklig under pandemin. Det har varken varit hackat eller malet, bara ett velande fram och tillbaka.

En knapp månad är vad som återstår av detta läsår och på gymnasiet ska alla kurser avslutas och betyg sättas. Det är inlämningar, prov och redovisningar.

Det är en av de mer hektiska perioderna för både lärare och elever. En del elever/föräldrar och personal har också ett studentfirande att planera. Inte trodde man att det skulle vara samma läge i år som det var förra året.

Men det blev en bra studentexamen förra året och det kommer det att bli även i år. Man hittar nya sätt att göra examensdagen fin och minnesvärd för studenterna.

”Konstig känsla”

Det är en lite konstig känsla så här en månad innan sommarlovet. Man vet hur mycket det är som ska göras innan skolavslutningen, men helt plötsligt så står man där och hör studentsången och bara några dagar senare är det dags att gå hem… Lite tomt och skönt på samma gång.

På tal om betygssättning så ligger det en hög kemiprov här på köksbordet som eleverna i ettan på Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet skrivit. Det handlar om syror och baser och är nästan det sista de gör i kursen – sen blir det betyg.

Tror att jag ska ta tag i den högen nu, lika bra att passa på när andan faller på.

Ha en fortsatt skön helg!

/Thomas

FAKTA

DE NYA REGLERNA

Den 1 juni ska nya deltagarregler träda i kraft, så att nuvarande deltagartak för om maximalt åtta personer höjs. 

För inomhusarrangemang utan anvisade sittplatser består taket om åtta personer. Med anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare. 

För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. 

För tävlingsarrangemang så som motionslopp höjs taket till 150 idrottsutövare. 

Kollo och lägerverksamhet för barn ska åter kunna arrangeras. 

Restauranger får hålla öppet till 22.30 med alkoholservering till 22, i stället för nuvarande stängningstid klockan 20.30. 

Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. 

Källa: Expressen

FOTO: FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS