Läsare undrar om det är något särskilt att tänka på vid uthyrning av hus

Läsare undrar om det är något särskilt att tänka på vid uthyrning av hus

2021-02-02 0 av Fråga Juristen
FRÅGA JURISTEN

Juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn svarar på läsarnas frågor gällande juridik. Har du en fråga? Mejla den till juristen@oskarshamns-nytt.se så svarar Julia på tisdagar.


Jag funderar på att hyra ut ett hus jag har på gården och undrar om det är något särskilt att tänka på?

Det allra viktigaste att känna till är hyresgästens besittningsskydd. Det betyder att hyresgästen har rätt att få sitt avtal förlängt när hyrestiden är slut. Bara om hyresvärden har tillräckligt starka skäl bryts besittningsskyddet.

Det är hyresnämnden som bestämmer om hyresvärdens skäl är tunga nog. Vid uthyrning som inte är affärsmässig är dock hyresgästens besittningsskydd inte fullt så starkt.

Det som kan bryta hyresgästens besittningsskydd är allvarlig misskötsamhet från hyresgästens sida, men det kan även vara så att du som hyresvärd har ett ”sådant intresse att förfoga över lägenheten” att det är rimligt att hyresgästen får sägas upp till avflyttning, exempelvis om du själv tänker bosätta dig i huset eller om fastigheten ska säljas och köparen ställer som villkor att hyresgästen flyttar ut.

Det går att avtala bort hyresgästens besittningsskydd, men en vanlig överenskommelse räcker inte.

Ett avstående från besittningsskydd får inte skrivas in i själva hyresavtalet. Överenskommelsen får inte gälla mer än fyra år och den får bara innebära att besittningsskyddet faller bort i vissa situationer. Längre än så kan en överenskommelse om avstående från besittningsskydd inte gå utan hyresnämndens godkännande.

Om det är viktigt för dig att uthyrningen bara ska gälla under en begränsad tid bör du alltså veta att det inte räcker att skriva ett tidsbestämt avtal. Ni måste göra en överenskommelse om avstående från besittningsskydd. Överenskommelsen måste uppfylla vissa krav. Inte ens då är det säkert att du kan säga upp hyresavtalet.