Kommunalrådet i Mönsterås: ”Medborgardialogen är jätteviktig för mig”

Kommunalrådet i Mönsterås: ”Medborgardialogen är jätteviktig för mig”

2021-01-15 0 av Peter A Rosén
LÄNET

Videoprogrammet ”Fika med Anders”, som direktsänds på Facebook, är en lyckad satsning som kan rulla vidare även när coronapandemin har klingat av, om populariteten håller i sig.

Det säger huvudpersonen Anders Johansson (C), som är kommunalråd i Mönsterås kommun.

Anders Johansson (C) är kommunalråd i Mönsterås kommun.

Han berättar att han har saknat mötet med människor. Därför drog han igång den digitala satsningen i oktober.

Det har blivit en sändning i månaden sedan dess.

Det fjärde programmet sändes på torsdagskvällen, Högsbys kommunalråd Stihna Johansson-Evertsson (C) var gäst.

Vilka gäster som dyker upp framöver återstår att se. Det får bli en överraskning.

”Vill veta vad folk tycker”

Tanken är att samtalsämnet ska vara så aktuellt som möjligt – därför kan det bli tal om ändringar ända in i det sista. Ja, en vecka innan i alla fall.

Programmen, som har en avslappnad ton, är omkring 20 minuter långa – och det ges plats åt tittarfrågor.

– Medborgardialogen är jätteviktig för mig. Jag vill veta vad folk tycker och tänker. Helt plötsligt hade jag inte koll på det – på grund av pandemin. Innan pandemin brukade jag vara på möten tre-fyra kvällar per vecka. Vi är illa ute om vi tappar kontakten med väljarna.

Vilka är de stora snackisarna i Mönsterås kommun just nu?

– Silon, detaljplanen i hamnen och pandemin pratas det mest om. Men vi har inga stora snackisar. De små jordnära frågorna är viktigast för de flesta. Många pratar om vägar och trafik. Det som är viktigt för den enskilde, svarar Anders Johansson, som även drog igång med digitala företagsbesök i november.

”Näringslivet är oerhört viktigt”

– Jag tror att vi var först ut med det. Vi har hunnit med 30–40 stycken sedan dess. Näringslivet är oerhört viktigt. Det är motorn i samhället. Och de små företagen är grunden i kommunens näringsliv.

Anders Johansson är lantbrukare och därmed är han van vid att ha yrket som livsstil.

– Jag är kommunalråd 24 timmar per dygn. Telefonen är alltid på, ifall det skulle hända något.

Han tog över efter legendaren Roland Åkesson i april 2017.

Och det gick bra i första valet för Anders Johansson.

Håller ställningarna

Centerpartiet, som fick 38,91 procent av rösterna i kommunfullmäktigevalet, håller ställningarna som det klart största partiet i Mönsterås kommun.

Det är dock inte det starkaste centerfästet i landet – i ett par kommuner är Centerpartiet ännu större, berättar Anders Johansson, som hade god styrelseerfarenhet sedan tidigare, från bolag och föreningar, när han efterträdde Roland Åkesson.

Anders Johanssons pappa var aktiv inom Centerpartiet. Att Anders Johansson skulle hamna där han hamnade var följaktligen ingen högoddsare.

”Liberal i grunden”

– Det blev så. Jag gick med i CUF – men sedan hade jag en period i ungdomen då det inte kändes lika självklart att vara centerpartist. Då var jag mer allmänborgerlig. Jag har alltid varit samhällsintresserad och jag är liberal i grunden. Jag gillar decentraliseringspolitiken.

För Centerpartiet i Mönsterås kommun är det oerhört viktigt att hela kommunen ska leva – inte bara centralorten, understryker Anders Johansson.

Partiet prioriterar också barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen, betonar han.

Personligt / Anders Johansson

Född: 1970.

Bor i: Mönsterås.

Är: Lantbrukare och kommunalråd i Mönsterås kommun. Är agronom i botten och har tidigare jobbat som investeringskonsult. Tog över föräldragården för 20 år sedan. Den har tillhört släkten i fyra generationer. Han driver gården tillsammans med en kompanjon.

Familj: Fru och två utflugna pojkar.

FOTO

MÖNSTERÅS KOMMUN