Jan R Andersson (M): ”Många företag i länet står på ruinens brant”

Jan R Andersson (M): ”Många företag i länet står på ruinens brant”

2021-03-14 0 av Högsby-Nytt

https://kristdalakanot.se/

LÄNET

”Kalmar län är hårdare drabbat av coronakrisen än resten av landet. Enligt den senaste konjunkturbarometern är det endast fem län i landet som har en sämre utveckling än Kalmar län. Samtidigt kämpar många företag, framförallt inom besöksbranschen, för sin överlevnad och efterlyser utlovade stöd som aldrig tycks komma. När arbetslösheten i landet slår nya negativa rekord med 180 000 personer som varit utan arbete i ett år väntar en besvärlig tid för länet om utlovade stöd uteblir eller dröjer”, skriver Moderaterna i länet i ett pressmeddelande.

– Många företag i länet har fått vänta alldeles för länge på statliga stödpengar och står på ruinens brant. Kalmar län hade redan innan pandemin en sämre ekonomisk utveckling än de flesta andra län i landet. Om inte regeringen och stödpartierna genast börjar agera för en snabbare utbetalning av företagsstöden så riskerar länet en ännu djupare ekonomisk kris med en våg av företagsnedläggningar och massarbetslöshet som följd, säger Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

”Väntat i mer än åtta månader”

– Vi har föreslagit att utlovade stöd skall betalas ut inom högst fyra veckor. Idag har företag väntat i mer än åtta månader på besked och stöd. Om handläggningen inte kan klara det i tid så får kontroller göras efteråt. Tidigare har förslag om snabbare utbetalning röstats ner av Centern och Liberalerna. Men nu vill vi ge dem en chans till att rädda småländskt företagande, säger Jan R Andersson (M), riksdagsledamot från länet (Bilden).

– Det mest besvärande är att det är de små företagen som drabbas hårdast. De får i lägre grad ta del av stöd och uppskov än storföretagen. Det riskerar att slå ut besöksnäringen som med något undantag består av just småföretag. Om ingenting görs inom kort kommer det att bli en dyster turistsommar i Vimmerby och resten av länet, säger Marie Nicholson (M), kommunalråd i Vimmerby.

FOTO

SVERIGES RIKSDAG