”Inne på våra sjukhus är det här dödligt allvar”

”Inne på våra sjukhus är det här dödligt allvar”

2021-04-22 0 av Peter A Rosén

LÄNET

Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län, beskriver den nuvarande covid-19-situationen så här:

– Inne på våra sjukhus är det här verkligen dödligt allvar.

”Man kan bli smittad precis var som helst. Det är så lömskt. Det är ett krig, som jag ser det, där vi bekämpar en fiende som är osynlig”

JOHAN ROSENQVIST, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDIREKTÖR I REGION KALMAR LÄN

– Man kan bli smittad precis var som helst. Det är så lömskt. Det är ett krig, som jag ser det, där vi bekämpar en fiende som är osynlig. Det är ett av skälen till att vi fortfarande är väldigt, väldigt restriktiva med besök på våra sjukhus och mottagningar i regionen. Jag ber verkligen om förståelse för detta. Att man respekterar det. Givetvis ska man kunna ha ledsagare med sig, om det är nödvändigt för att man ska kunna få en bra vård.

”Väldigt, väldigt allvarlig”

Johan Rosenqvist fortsätter:

– Men man ska inte behöva bli smittad på ett sjukhus – om vi kan undvika det. Ju färre personer som rör sig i de miljöerna, desto mindre blir den risken. Situationen är allvarlig smittspridningsmässigt – och den är också väldigt, väldigt allvarlig för sjukvården. Vi har nu i princip lika höga siffror gällande inneliggande patienter och intensivvårdspatienter som vi hade när det var som värst förra våren.

– Det betyder att vi har ett väldigt, väldigt högt tryck på våra akutmottagningar och på våra vanliga covid-avdelningar, där vi har förstärkt. Nu har vi covid-enheter på alla tre sjukhusen i regionen. I morse låg nästan var fjärde inneliggande patient i regionen inom intensivvården. Så ser det ut i nästan hela landet.

FOTO

FREEPIK