IKO-stjärna tvingas till operation och missar resten av säsongen

IKO-stjärna tvingas till operation och missar resten av säsongen

2021-01-18 0 av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

IK Oskarshamns stjärnspelare Johannes Salmonsson har inte spelat en match med laget sedan slutet av december, på grund av en skada som
gör att han inte kan ge 100 procent.

Nu tvingas han till operation och han missar därför resten av säsongen.

– Tråkigt som f*n. Men samtidigt ett rätt och smart beslut, säger han enligt ett pressmeddelande som IKO skickade ut på måndagen.

”Jag har tagit det här beslutet förut och vet att min hockeykarriär kommer att må mycket bättre av att göra operationen”

JOHANNES SALMONSSON, IKO


”Innan Salle anslöt till IK Oskarshamn inför säsongen 2019/20 gjorde han en operation som skulle förändra hockeylivet avsevärt. Nu tvingas han att göra en liknande operation för att återigen kunna ge 100 procent ute på isen”, skriver klubben.

– Jag sa ju i tidningen för ett par veckor sedan att jag hoppades vara tillbaka vid det här laget så det är klart att det blir lite konstigt. Men jag har tagit det här beslutet förut och vet att min hockeykarriär kommer att må mycket bättre av att göra operationen. Det handlar om att göra operaionen eller tvingas sluta spela ishockey, säger Johannes Salmonsson.


”Beslutet var både lätt och svårt för forwarden. Men i slutänden var det inget att tänka på”, skriver IKO.


Operationen görs inom 1-2 veckor och sedan börjar rehabiliteringen.

– Skillnaden den här gången är att jag vet att det finns ljus i tunneln och förhoppningen är att operationen får samma effekt som efter förra operationen. Bara tanken på att få spela med en helt smärtfri höft kittlar så klart. Det var ett svårt beslut men samtidigt får man se till den större bilden. Jag flyttade till Oskarshamn med hela familjen och det är här som vi försöker etablera oss. Jag tror att det är få som är så angelägna som jag om att vi ska vara kvar i SHL efter den här säsongen, säger Johannes Salmonsson.


Han tog beslutet efter att det stod klart att Lance Bouma och Max Veronneau skulle ansluta till laget.


– Det är klart att de värvningarna spelade in. Jag kände att jag inte vill lämna laget utan att det fanns
folk som kunde fylla på. Sedan har även John Dahlström klivit in och gjort det riktigt bra. Jag är på en plats i livet där jag bryr mig mer om att klubben går och mår bra än att jag spelar så mycket som möjligt. Då är det bättre att någon som är 100 går in och tar den platsen. Nu när jag inte är med
kanske vi hittar ytterligare en spelare som kan gå in och göra skillnad. Men det överlåter jag till Fröberg (sportchefen, Thomas).

Johannes Salmonsson låter oegoistisk.


– Ja, så kanske det låter, men det egoistiska ligger snarare i att jag vill bo kvar här och spela ishockey i
Oskarshamn. Med operationen ger jag mig själv chansen att göra just det och förhoppningsvis förlänga kontraktet när det går ut efter nästa säsong.


– Jag tycker om oskarshamnarna. Jag känner mig omtyckt i den här staden och det beror nog på att jag är på en plats i livet där jag och familjen engagerat oss mer i samhället än vi gjort på
andra ställen vi bott. Det finns ett genuint hockeyintresse i den här stan och väldigt många goa människor. Även under den tiden då vi inte lyckades vinna hockeymatcher hörde man aldrig något gnäll eller negativa kommentarer från de personerna man träffade. Det som slår mig är att även om alla kanske inte är så hockeyintresserade ser jag en otrolig stolthet över Oskarshamn och hockeyn som spelas här. Alla känner sig som en del av laget. Det är fint, säger Johannes Salmonsson.


Under säsongsavslutningen får han alltså följa laget som supporter.


– Ja, precis. Det är väl kanske inte något man är van vid. Det är hemskt att inte kunna påverka matcherna. Jag kommer bli som vilken supporter som helst, en riktig dåre, haha. Hoppas jag inte blir
allt för obehaglig hemma i soffan.

”Jag jobbar på att få in någon som kan göra skillnad på Salles plats”

THOMAS FRÖBERG, SPORTCHEF


Thomas Fröberg jobbar nu för att hitta någon som kan fylla Johannes Salmonssons plats i kampen om ett nytt SHL-kontrakt.

– Jag jobbar på att få in någon som kan göra skillnad på Salles plats. Salle är i den åldern där han vet vad hans kropp behöver för att kunna prestera på högsta nivå. Det är hans beslut och hela klubben står bakom det. I det här läget handlar det om att människa och familj går först. Johannes ska känna sig 100 procent delaktig i det som sker i klubben och laget och
då krävs det att han gör den här operationen, säger Thomas Fröberg.

GRAFIK

IK OSKARSHAMN