Hon startar upp en REKO-ring med utlämning av lokal mat i Högsby

Hon startar upp en REKO-ring med utlämning av lokal mat i Högsby

2021-02-02 0 av Annicka Gunnarsson
ABODA KLINT

Monica Blomdin driver Aboda Café och Restaurang i toppstugan på Aboda Klint. Under pandemin har hon fått ställa om sin verksamhet för att rädda verksamheten. Nu tar hon och en kollega initiativ till att starta en REKO-ring i Högsby.

Öppettiderna har anpassats och nu håller hon öppet lördagar och söndagar. Monica Blomdin berättar att hon följer Folkhälsomyndighetens restriktioner med avstånd mellan borden och endast 4 personer vid varje bord.

”Jag satsar mycket på take away och på fredagarna levererar jag gourmébrickor till torget i Högsby. Sen satsar jag mycket på att besöka lokala REKO-ringar i bland annat Oskarshamn och Kalmar”, säger Monica Blomdin som drivit sin verksamhet på klinten i 19 år.

Startar upp en REKO-ring i Högsby

På REKO-ringarna säljer Monica Blomdin allt från pannbiffar och färdiga matbrickor till smörgåstårtor och hennes populära biskvier. REKO är ett bra komplement till verksamheten och hon satsar på förädling av lokala råvaror.

Försäljningen har gått bra och nu väljer Monica Blomdin och kollegan Christina Eikel på Birgittas Café i Björkshult att starta upp en REKO-ring i Högsby. I helgen startades Facebook-gruppen REKO-ring Högsby som i skrivande stund redan har över 230 medlemmar.

”Vi har inte bestämt något datum för första utlämningen än. Det är mycket som ska förberedas med parkering, regelverk och producenter. Just nu fokuserar vi på att fylla gruppen med kunder som vill handla lokal mat” säger Monica Blomdin.

Smålands vackraste plats

Monica Blomdins café och restaurang ligger högt upp i naturreservatet Aboda Klint. Utsikten från toppen är fantastisk och väl värd ett besök.

”Det är Smålands vackraste plats” avslutar Monica Blomdin.

FAKTA / REKO-ring

REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Alla beställningar görs i förväg i en Facebook-grupp och utlämning sker på en parkering.

FOTO: PRIVAT