Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Hantverkarens slutfaktura blev nästan dubbelt så dyr: ”Måste jag betala?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till juristen@oskarshamns-nytt.se!

Jag anlitade en hantverkare för att göra en del arbeten i lokalen där jag bedriver min verksamhet. När vi pratade på telefon första gången sa han att det skulle kosta mellan 20 000 och 30 000 kr. Nu har jag fått slutfakturan och det blev ungefär dubbelt så dyrt. Måste jag betala?

Det finns fyra sorters priser; fast pris, takpris, ungefärlig prisuppgift och arbete på löpande räkning. Ett fast pris gäller hur många timmar tjänsten än tar att utföra. Vid takpris betalar beställaren upp till en viss gräns. En ungefärlig prisuppgift kan bli både högre och lägre, men inte inom vilka ramar som helst. Vid arbete på löpande räkning betalar beställaren för faktiskt nedlagt arbete och material.

En annan komplikation är att det i efterhand ofta finns olika åsikter om vad  som ingick i priset och om det har tillkommit arbeten som hantverkaren har rätt att få extra betalt för.

Om det inte finns ett skriftligt avtal om priset för en tjänst och vad som ingår står ord mot ord. Då gäller det att veta vem som har bevisbördan. Den som har bevisbördan ska bevisa att det han påstår är sant. Annars är det motpartens påstående som gäller.

När det gäller tjänster som en näringsidkare utför åt en annan finns ingen lag om vem som har bevisbördan. Inget fall är det andra likt och domstolen kan ena gången lägga bevisbördan på beställaren och nästa gång på hantverkaren, beroende på omständigheterna i det enskilda fallet.

Därför är det svårt att svara på din fråga. Grundprincipen är att i branscher där löpande räkning är det normala måste den som påstår att det finns ett avtal om fast pris, takpris eller ungefärlig prisuppgift bevisa det.

Kan ni mötas halvvägs? Var noggrann med att ha skriftliga avtal! Det är det värt.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS