”Det är dags att öppna upp för visselblåsare”

”Det är dags att öppna upp för visselblåsare”

2021-04-25 0 av Högsby-Nytt

LÄNET

”EU har nyligen stärkt skyddet för visselblåsare, för att fler ska våga träda fram och belysa oegentligheter eller missförhållanden utan att råka ut för tråkiga konsekvenser. En statlig utredning fastslog i somras hur Sverige bör gå till väga för att implementera EU-direktivet och stärka skyddet för visselblåsare”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

– I debatten har den politiska majoriteten Länsunionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) inte varit avvisande, men avvaktande, till att införa en visselblåsarfunktion. Vi vill att Region Kalmar län ska ligga i framkant och bejaka transparens, varför M och KD nu lägger därför en gemensam motion till regionfullmäktige då det är dags att öppna upp för visselblåsare, säger Carl Dahlin (M), som är vice ordförande i regionens personalutskott. (Bilden)

”En visselblåsarfunktion är inte till för att sätta dit någon enskild eller särskild del i organisationen utan för att öka transparensen kring hur medborgarnas skattemedel används”

CHATRINE PÅLSSON AHLGREN (KD)

– En visselblåsarfunktion är inte till för att sätta dit någon enskild eller särskild del i organisationen utan för att öka transparensen kring hur medborgarnas skattemedel används. Region Kalmar län strävar efter mottot ”varje dag lite bättre” och en visselblåsarfunktion kan bli ett verktyg för att regionen ska lyckas ta ytterligare steg framåt, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

– Flera kommuner, såsom närbelägna Mörbylånga, och nyligen även Region Blekinge ska införa en visselblåsarfunktion med vetskapen om att medarbetarna bäst känner sin organisation, samt för att i förlängningen erbjuda medborgarna god kvalitet i välfärden, säger Kaj Holst (M).

ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN