”Den förbannade korvgrillningen som skulle vara så säker”

”Den förbannade korvgrillningen som skulle vara så säker”

2021-04-22 0 av Peter A Rosén

LÄNET

Var smittas länsborna av coronaviruset?

Region Kalmar läns smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin radar upp ett antal exempel under en digital pressträff på torsdagen.

– Jag har bett några av våra smittspårare att berätta var folk har uppgivit att de har smittats under de senaste veckorna. Det är samma mönster som under hela pandemin, säger hon.

Här är exemplen:

 • Smittad i fikarummet eller omklädningsrummet på jobbet
 • Samåkt till träning eller jobb
 • Skjutsat någon som skulle testa sig
 •  Gått på spinning, padel eller tränat på gym
 • Åkt buss med laget till elitidrottsmatch
 • Suttit i publiken på sportevenemang
 • Haft ost- och vinkväll med kompisar
 • Arbetat hemifrån under flera månader – men smittad via goda vänner på gemensam middag
 • Varit på släktkalas
 • Passat barnbarn
 • Övernattat med kompisar
 • Gått på begravning
 • ”Den förbannade korvgrillningen, som ju skulle vara så säker”

– Det här är exempel på aktiviteter som inte är lämpliga just nu. Det är naturligtvis bättre att umgås utomhus – men tänk på att smittan även kan spridas utomhus, då vi kommer för nära varandra eller om vi samåker till en utomhusaktivitet. Eller när vi står och snackar efteråt, eller minglar, säger Lisa Labbé Sandelin.

”Där smittan bjuds in, där tar det sedan fart ordentligt”

LISA LABBÉ SANDELIN, SMITTSKYDDSLÄKARE I REGION KALMAR LÄN

– Eller när det börjar regna och vi flyttar in tillsammans. Där smittan bjuds in, där tar det sedan fart ordentligt. Vi har sett ett företag i länet som har fått närmare 50 smittade på en dryg vecka. Sedan smittar man i sin tur sina hushållskontakter – och så vidare.

”Måste skärpa oss”

– För våra barn och för våra äldre så måste vi skärpa oss. Vi kan inte stänga skolor och hålla den äldre generationen isolerad bara för att vi ska kunna ha grannmingel och fest och gå på innebandy.

– Under de senaste nio veckorna har smittspridningen ökat vecka för vecka. Enligt de senaste siffrorna låg vi på tredje plats i landet. Ännu syns inga tecken till avmattning. Vi kommer troligen att presentera ytterligare skärpta regionala rekommendationer för länet. De kommer framför allt att handla om individens ansvar. Det enda sättet att få kontroll över smittspridningen är att alla följer rekommendationerna. Även de som är vaccinerade.

Lisa Labbé Sandelin fortsätter:

– Det är inte läge för någon att leta efter kryphål i situationen som vi befinner oss i just nu. Jag vill påminna om att var och en har en skyldighet att följa föreskrifterna och de allmänna råden som finns. Det gäller att fortsätta att hålla ut under de kommande veckorna – för att vi ska få kurvan att vända nedåt.

”Våga tacka nej om du blir inbjuden till en sammankomst – eller en träff”

– Umgås bara i en mindre krets. Undvik att ingå i flera olika grupper. Begränsa nya nära kontakter. Och håll avstånd. Bidra inte till trängsel. Jobba hemifrån om du har den möjligheten. Stanna hemma vid minsta symptom.

”Sunt förnuft”

– Om alla höll sig till det här, så skulle inte bara smittspridningen avta – onödigt lidande och dödsfall skulle också undvikas. Vi får många frågor till smittskyddsenheten om vad som är okej att göra. Men vi kan inte göra en individuell bruksanvisning åt var och en. Använd sunt förnuft och utgå ifrån att du ska minimera dina kontakter.

– Våga tacka nej om du blir inbjuden till en sammankomst – eller till en träff. Smittan sprids när vi träffas. Risken att bli smittad nu är så mycket högre än tidigare. Dels för att vi har en hög smittspridning i länet, dels på grund av den brittiska varianten, som är mer smittsam. Så bete dig därför som om du vore smittad – och som om dem du träffar också är det, säger Lisa Labbé Sandelin.

FOTO

FREEPIK OCH REGION KALMAR LÄN / FOTOMONTAGE: HÖGSBY-NYTT