”Bra ställningstagande att plocka bort Coca-Cola-flaskorna”

”Bra ställningstagande att plocka bort Coca-Cola-flaskorna”

2021-06-19 0 av Thomas WennerklintLÖRDAGSKRÖNIKAN

Jahaja, så har min semester rullat igång.

Nu är den inne på tredje dagen och nu gäller det att anpassa tempot efter förutsättningarna.

Det tar alltid lite tid att komma ner i varv efter sista arbetsdagarna, kroppen är ju fortfarande i ”arbetsläge”.

På första lediga dagen, i torsdags, var jag med dottern och hennas mamma och besökte Högalids folkhögskola i Smedby utanför Kalmar.

Dottern ska börja där till hösten och känslan är att det kommer att bli riktigt bra.

”Kommer att få lära sig mycket”

Trevliga lokaler och omgivningar, härlig personal och ett öppet, inkluderande och stimulerande förhållningssätt.

Det kommer att bli ett viktigt steg på vägen mot ett mer självständigt liv för min dotter.

Hon kommer att få lära sig mycket om sig själv och utvecklas som person.

”Det var en bra start på semestern. Inte blev det sämre av att min kära exfru visade mig vägen till en handelsträdgård i Förlösa”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Det var en bra start på semestern.

Inte blev det sämre av att min kära exfru visade mig vägen till en handelsträdgård i Förlösa.

Annars är det ju ganska mycket fotboll just nu.

EM är ju i full gång.

Visst gillar jag att titta på sport, men några nya fräscha avsnitt av ”Morden i Midsomer” hade inte varit fel.

Länge var det något som jag förknippade med ljusa sommarkvällar eftersom SVT alltid körde en omgång på somrarna, men det var ju några år sedan.

”Några kvar”

Har inte koll på om serien fortfarande spelas in, man kan ju nästan misstänka att det inte finns så många människor kvar i Midsomer att ha ihjäl, med tanke på hur många som fått sätta livet till i serien genom åren.

Fast tillbaks till fotbollen… Förutom själva matcherna och Sveriges minst sagt mediokra insats mot Spanien så är det andra saker som dominerat nyhetsflödet.

Naturligtvis covid-smitta i olika lag och danske Christian Eriksens hjärtstillestånd i matchen mot Finland – en otäck händelse som påminner en om hur skört livet kan vara.

”Håller med honom”

Något som fått stor uppmärksamhet är superstjärnan Cristiano Ronaldos diss av Coca Cola. På presskonferensen efter Portugals första match plockade han bort två Coca Cola-flaskor från podiet, med uppmaningen ”drick vatten istället”.

Ronaldo har gjort sig känd som en renlevnadsmänniska och tagit avstånd från produkter som påverkar kroppen negativt, som söta drycker och skräpmat.

Att det verkar fungera för honom är ju uppenbart med tanke på att mannen är ett fysiskt praktexemplar.

Egentligen har jag inte så mycket till övers för egocentrerade fotbollsmiljonärer men här håller jag med honom.

”Jag tycker det var ett bra ställningstagande att plocka bort Coca-Cola-flaskorna, Ronaldo struntade fullständigt i att läskjätten är storsponsor av EM-fotbollen”

Jag tycker det var ett bra ställningstagande att plocka bort Coca-Cola-flaskorna, Ronaldo struntade fullständigt i att läskjätten är storsponsor av EM-fotbollen.

Dagen efter läskdissen valde Frankrikes storstjärna Paul Pogba, som är troende muslim, att flytta bort en flaska Heinekenöl, också en storsponsor.

Fotbollsstjärnornas tilltag satte fart på debatten om sponsring och huruvida det är lämpligt att vältränade atleter förknippas med produkter som bevisligen kan vara skaldliga för hälsan.

”Inte nöjda”

De multinationella företagen betalar ju massor för att synas i TV och de var inte nöjda med att deras produkter då förpassades ur bild.

Coca-Colas aktier gick dessutom ner rejält i samband med detta så man kan ju förstå att de inte var så glada.

Men ska man se sanningen i vitögat så är det nog svårt för idrotten att vara så krassa i sina val av sponsorer, pengar måste in och då får man vara glad om någon vill betala, man har inte råd att tacka nej.

”Lite fånigt”

Även det svenska landslaget gör ju reklam för Coca Cola så här under EM, och inte bara det, man lanserar också en egen EM-pizza. Ser lite fånigt ut att se Victor Nilsson-Lindelöf och Robin Quaison diskutera om det ska vara bearnaisesås eller vitlökssås på pizzan. Som jag såg att någon skrev: ”hur många pizzor har de ätit de senaste tio åren”?

Vi har ett växande folkhälsoproblem med övervikt och andra så kallade välfärdssjukdomar i Sverige och att då se idrottsstjärnor göra reklam för produkter som spär på det problemet känns lite märkligt.

”Visst kan det anses i överkant moraliskt att gnälla på detta, men vi vet ju redan att barn rör sig allt mindre och stoppar i sig alltmer onödigt. Att då deras idoler visar upp produkter som än mer bidrar till sämre fysisk status på både kort och lång sikt är inte speciellt bra”

Visst kan det anses i överkant moraliskt att gnälla på detta, men vi vet ju redan att barn rör sig allt mindre och stoppar i sig alltmer onödigt. Att då deras idoler visar upp produkter som än mer bidrar till sämre fysisk status på både kort och lång sikt är inte speciellt bra.

Vi svenskar blir allt kraftigare och det är som sagt inte bara den vuxna befolkningen det gäller.

Övervikt hos barn, även långt ner i åldrarna, är ju inte alls ovanligt.

När man som jag arbetar i skolans värld kan man ju inte annat än lägga märke till att saker och ting hänt och förändrats med tiden.

Men det är ju pengar som styr världen och jag hade väl inte tackat nej till en fet ersättning för att göra reklam för till exempel chokladpudding.

”Moraliskt tvivelaktigt”

En annan sak är ju de kändisar som gör reklam för olika spelsajter. Det känns inte heller vettigt – många fastnar ju i ett spelmissbruk. Mikael Persbrandt och Glenn Hysén har ju länge gjort reklam för, och förknippas starkt med, var sitt spelbolag. Senast i raden är gamle landslagsspelarr Anders ”Taco” Svensson som gör reklam för någon spelsajt med ”kryddade” odds.

Som sagt, moraliskt tvivelaktigt, men pengarna styr och jag förmodar att de får bra betalt.

”På tal om gamla fotbollstjärnor så sa Tomas Brolin på frågan om han läste böcker när han var skadad: ”Läsa en bok, nej så sjuk blir jag aldrig”, eller något i den stilen”

På tal om gamla fotbollstjärnor så sa Tomas Brolin på frågan om han läste böcker när han var skadad: ”Läsa en bok, nej så sjuk blir jag aldrig”, eller något i den stilen.

Förr läste jag alltid mycket, det började redan som barn, men nu – ”Tomas Brolin-läge”…

Kommer inte igång med läsning trots att jag vill…

Nu har det nog inte så mycket att göra med att jag blivit ”inspirerad” av Brolin, han tillhör inte någon av mina förebilder.

”Finns inget att skylla på”

Tror istället att det har att göra med att jag började arbeta mer med text när jag hoppade in på sportredaktionen på NYHETERNA en gång i tiden, någonstans där avstannade bokläsandet.

Men jag vet inte, det kan bero på annat.

Den här sommaren ska jag försöka ta mig igenom åtminstone en bok – vi får se hur det går.

Det finns inget att skylla på, tiden finns.

Ha en fortsatt fin helg!

/Thomas