Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Almanackan får sju nya namn under 2022 – här är hela listan!

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Namnlängdskommittén, på Institutet för språk och folkminnen, har gjort en förändring och sju nya namn införs i almanackan. Från och med år 2022 innehåller namnlängden 627 namn, 310 namn som oftast bärs av kvinnor och 317 namn som oftast bärs av män.

Institutet för språk och folkminnen är en statlig myndighet vars uppdrag är att samla in, bygga upp och sprida kunskap om språk och kultur i Sverige har gjort en förändring i almanackan. Namnlängdskommittén har infört sju nya namn i almanackans namnlängd som har sitt ursprung i den medeltida kristna helgonkalendern.

  • 19 januari Henry
    Delar namnsdag med Henrik. Henry är den engelska formen av Henrik och sedan länge etablerad i Sverige.
  • 28 februari Maja
    Delar namnsdag med Maria. Maja är en ursprunglig smekform av Maria men används sedan länge som officiellt förnamn och är ett av de mest populära flicknamnen.
  • 31 mars Noa
    Får dela namnsdag med Ester. Båda namnen förekommer i Gamla Testamentet. Noa(h) har blivit ett populärt småpojksnamn.
  • 12 mars Regina
    Får dela namnsdag med Viktoria. Regina togs bort ur namnlängden 2011 men återinförs nu på en ny plats. Namnen har båda latinskt ursprung.
  • 29 juli Olle
    Får dela namnsdag med Olof. Olle är en smekform till Olof men används alltmera som officiellt förnamn.
  • 2 november Tim
    Får dela namnsdag med Tobias. Tim är en nu populär kortform av Timothy (från Timotheus). Både Timotheus och Tobias förekommer i Bibeln och anspelar på Guds godhet.
  • 3 december Cornelia
    Får dela namnsdag med Lydia. Båda namnen förekom i romarriket. Cornelia fanns i namnlängden fram till 1993.

FAKTA / VISSTE DU ATT…

Den 1 januari finns det inget namn i almanackan. Istället är det en gemensam namnsdag för alla de tusentals namn som saknas i den nuvarande namnlängden. Dagen har instiftats eftersom de tryckta almanackorna inte har plats för mer än ett eller två namn per dag, och därmed inte kan ha med alla runt 200 000 olika former av förnamn som finns i Sverige. Källa: ISOF

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS